Tervetuloa käsityöblogiini

Tervetuloa käsityöblogiini
Minun ihanin kerä on Kaneli-kerä. :)

torstai 23. kesäkuuta 2016

Tytärtä tapaamassa ja kesäinen pyyheliiina

Kävinpä kolmen päivän pikareissun Outokummussa tyttäreni ja puolisonsa ja kissojensa luona. :)


Kuvassa karvaiset "lapsenlapseni", jotka tapasin ensimmäistä kertaa. Aivan ihania olivat nämä "mummon" mussukat.:D

Aloitin liian myöhään virkkaamaan tuliaispyyheliinaa ja kävikin niin, että..


...kuvan kesäinen pyyheliina  valmistui vasta paluumatkalla. Pitänee laittaa tämä postin mukana tyttärelle.


Lankana Lankamaailmasta ostamaani Puppets Lyric 8/4 lankaa, jossa on 50 grammassa on 150 m lankaa.Koukkuna  oli numero 2,5.


Värit sointuvat hyvin tyttären keittiöön. Pyyheliinan ohje löytyy Lankavan sivulta täältä.

Tyttären kanssa vietimme tiistai iltapäivän Outokummun vanhalla kuparikaivoksella. Olimme mm. lähes kaksi tuntia kestävällä opastetulla kierroksella, josta suurimman osan aikaa maan alla. Kaivoksen historia on todella mielenkiintoinen. Päällimmäisenä jäi mieleen kuinka kovaa ja hengenvaarallista on kaivostyöläisten elämä ollut aikoinaan .


 Junamatkat Oulu-Kuopio-Oulu ja bussimatkat Kuopio-Outokumpu-Kuopio sujuivat oikein rattoisasti paljolti käsitöitä tehden ja Waltarin "Sinuhe Egyptiläinen" äänikirjaa kuunnellen. Äänikirjat ovatkin uusi mukava asia elämässäni. Tulee "luettua" enemmän, kun käsitöitä tehdessäkin voi "lukea". 

Huomenna onkin sitten keskikesän juhla, joka sujunee omalla kohdallani tänä vuonna leppoisasti kotosalla Keittelen uudet potut, teen raikkaan salaatin ja paistan lohen, sillä  vanhempani tulevat aattoiltana kyläilemään. Minni-neitonen on luonani lauantaista sunnuntaihin ja poikakin meinaa selvitä Jussin juhlinnasta sunnuntaina käymään.



Toivon oikein leppoisaa ja kaunista keskikesän juhlaa kaikille lukijoilleni!

t. Seijasisko

lauantai 18. kesäkuuta 2016

Veteraanisukat (oma ohje)

VETERAANISUKAT

TARVIKKEET

Näissä sukissa on käytetty sinistä (väri no.124 ) ja valkoista (väri no. 11) Novitan Seitsemän Veljestä lankaa. Monelle tuttu Gjestalin Janne-lanka käy myös tähän ohjeeseen hyvin. Ohjeesta löytyy koot 38- 42 – 46
Valitse sukkapuikot 3 ja 3,5 paitsi jos käsialasi on tiukka valitse sukkapuikot 3,5 ja 4 .
Apuna tämän ohjeen laatimisessa olen käyttänyt Novitan sukkamittataulukkoa, josta löytyvät myös välikoot. Ristikuviosta johtuen varren silmukkojen täytyy kumminkin olla 4 jaollinen. Varsi tosin joustaa ,jos vain ei kiristä ristikuvion takana kulkevaa lankaa liian tiukalle.
Sukkamittataulukko Novitan Seitsemän Veljestä langalle löytyy Täältä

 SUKANVARSI

Luo 48-52-56 s ja jaa silmukat ohuemmille sukkapuikolle, 12-13-14 s kullekin. Kerroksen vaihtumiskohta on aina I ja IV puikon välissä.
2-10 krs: Neulo sinisellä resoria "1 oikein takareunasta, 1 nurin." 9 kerrosta
Vaihda paksumman puikot 3 1/2 tai 4 ja jatka sileää neuletta seuraavasti:
Krs 11-12 valkoisella langalla 2 kerrosta
Krs 13 sinisellä kerros
Krs 14 -20 valkoisella 7 kerrosta
Krs 21 sinisellä kerros
Krs 22-24 valkoisella 3 kerrosta
Krs 25 joka toinen silmukka sinisellä ja joka toinen valkoisella 1 kerros
Krs 26-28 valkoisella 3, kerrosta

Krs 29-32 sinisellä pieniä ristejä ympäri sukan kaavion mukaisesti yhteensä 4 kerrosta .
Krs 33-35 valkoisella 3. kerrosta
Krs. 36. joka toinen silmukka sinisellä ja joka toinen valkoisella 1 kerros
Krs 37-39 valkoisella 3. kerrosta
Krs 40 sinisellä 1 kerros
Krs 41-47 valkoisella 7 kerrosta
Krs.48 sinisellä 1 kerros
Krs 49-50 valkoisella 2 kerrosta


 KANTALAPPU
Aloita kantalappu neulomalla I puikon s:t IV puikolle (= s). Jätä muut s:t odottamaan. Käännä työ ja aloita vahvennettu neule: 1. krs: (työn nurja puoli) nosta 1 s neulomatta (lanka jää työn nurjalle puolelle) ja neulo muut s:t nurin. Käännä työ. 2. krs: (työn oikea puoli) *nosta 1 s neulomatta, lanka jää nurjalle puolelle, neulo 1 s oikein*, toista *–* kerros loppuun. Käännä työ. Toista 1.-2. krs:ia yhteensä 12-13-14 kertaa (= 24-26-28 krs). Aloita kantapohjan kavennukset.
KANTAPOHJAN KAVENNUKSET
Jatka samaa vahvennettua neuletta kuin aiemmin. Neulo kantatilkussa oikean puolen kerrosta, kunnes jäljellä on 9, 9, 10 Tee ylivetokavennus (= nosta 1 s oikein neulomatta, neulo 1 s oikein ja vedä nostettu s neulotun yli) ja käännä työ. Nosta 1 s neulomatta, neulo 7-9-9 s nurin ja neulo 2 seuraavaa s:aa nurin yhteen, käännä työ. Nosta 1 s neulomatta, neulo kunnes on jäljellä 8,8,9, tee ylivetokavennus. Jatka edelleen samalla tavalla siten, että sivusilmukat vähenevät koko ajan ja keski ryhmän s:t pysyvät samana eli 8-10-10:nä. Kun sivu-s:t loppuvat, jaa kantalapun s:t 2 puikolle . Poimi sitten vapaalle puikolle kantalapun vasemmasta reunasta 12-13-14 s + 1 s kantalapun ja II puikon välistä. Neulo poimitut Neulo poimitut s:t kiertäen (= takareunasta) oikein vasemman puoleisella kantapohjan puikolla. Neulo II ja III puikon s:t oikein. Poimi nyt kantalapun oikeasta reunasta 12-13-14 s + 1 s III puikon ja kantalapun välistä . Neulo poimitut s:t kiertäen oikein ja kantalapun 4-5-5 s oikein. Jatka näillä kaikilla sileää ja tee kiilakavennukset.
KIILAKAVENNUKSET
Neulo I puikon lopussa 2 viimeistä s:aa oikein yhteen ja tee IV puikon alussa ylivetokavennus. Kavenna joka toinen kerros kunnes kaikilla puikoilla on jäljellä 12-13-14 . Neulo sileää neuletta kunnen pohjan pituus on 10cm-11cm-12 cm.

 
Sitten neulo seuraavasti;
1 . sinisellä 1 kerros
2-4 valkoisella 3 kerrosta
5. joka toinen silmukka sinisellä ja joka toinen valkoisella
6-8 valkoisella 3 kerrosta
9 sinisellä 1 kerros
Jatka valkoisella sileää neuletta kunnes pohjan pituus on 19- 21- 24 cm
Neulo sitten 1 kerros sinisellä ja 2 kerrosta valkoisella ja aloita kärkikavennukset.
SÄDEKAVENNUKSET
Neulo jokaisen puikon keskellä ja lopussa 2 s oikein
 yhteen = -40-44-48s. Neulo 4-5-6 välikerrosta ja toista kavennukset jokaisen puikon keskellä ja lopussa = 32- 36-40s. Neulo 3-4-5 välikerrosta ja toista kavennukset = -24-28-32s.Jokaisen kavennuskerroksen välistä vähenee aina 1 välikerros ja joka kerroksella häviää 8.silmukkaa.Jatka kavennuksia tähän tapaa kunnes työssä on 8 s. Katkaise lanka,vedä se silmukoiden läpi, kiristä ja päätä hyvin. 

Jos huomaat ohjessa virheitä tai sinulla on muuten kysyttävää niin laita kommenttia tähän postaukseen.

Tästä sukkamallista lisätietoa myös edellisessä postauksessa ällä .

Seijasisko 

perjantai 17. kesäkuuta 2016

Veteraanisukat

Kaleva  8.6.2016:  "Joukko Oulun alueen käsityöihmisiä on perustanut kampanjan, jossa neulotaan vapaaehtoisvoimin Oulun alueen veteraaneille villasukat. Sukkapuikot kilisevät tämän vuoden ajan, sillä sukat  on tarkoitus luovuttaa Suomen satavuotisen itsenäisyyden kunniaksi vuonna 2017 " 
Keräyksestä voit lukea lisää  Kalevan sivuilta täältä.
 
Kampanjan alullepanija Laura Rautio otti minuun yhteyttä  ja kertoi olevansa blogini lukija. Hän kysyi minulta,  että voisinko suunnitella sukkamallin keräykseen. Aluksi minulle tuli  sellainen oli, että onko minusta moiseen tehtävään, kun olen vain tälläinen harrastelija. 

Päätin kumminkin ottaa haasteen vastaan ja aloin suunnittelemaan mallia. Mietin, että koska ensivuonna juhlitaan 100-vuotista Suomea niin mallin täytyy olla  juhlava. Sukkien mallin pitää kumminkin olla helppo ja nopeakin tehdä, jotta se innostaisi monia osallistumaan. Mallin täytyy myös sopia sekä naisille että miehille. 

 
 Valmista tuli ja kysyin Lauralta rehellistä mielipidettä ja hän sanoi pitävänsä sukista. Siispä rohkenin sitten antaa mallin keräyksen käyttöön. 


Värivalinta on minulle alusta asti itsestään selvää. Kuviointi on yksinkertaista  kirjoneuletta.
'

Varressa risti  kuvaa Suomen lippua ja samalla  risti kunnioittaa sodassa kaatuneiden ja myös edesmenneiden veteraanien muistoa. Laura lisäsi vielä tähän, että risti on myös monelle ikäihmiselle tärkeä symboli ja se on kyllä totta.
Ohjeen kirjoittaminen vielä kesken, mutta julkaisen sen lähipäivinä. 

Oma äitini on 90-vuotias veteraani ja lahjoitan nämä sukat hänelle. Varsinaiseen keräykseen lupaan tehdä ainakin vielä yhdet sukat. Haastan myös kaikki blogini lukijat sukkaparillla mukaan tähän hyvään keräykseen. Malli voi toki olla muukin kuin tämä juuri tämä minun suunnittelema. 

Hyvää Viikonloppua!

Seijasisko

perjantai 10. kesäkuuta 2016

Pyöryläliina

Näin jossakin virkkauslehdessä että nauhalangasta oli tehty matto pyörylöistä. Siitä sain idean, että  teen puuvillalangasta pyöryläliinan eteisen pöydälle. 

Mutta mielikuvat eivät lopulta olleet yhtään niin kivat kuin ajattelin.
 
Aika turhautuneena tätä kokosin ja työnjälkikään ei taida  olla ihan parasta taitoani.
Tarkoitus on pitää kirpparia ensi kuussa. Mietin että jos laittaisin tän sinne myyntiin. Halvalla varmaan menee jos yleensä menee kaupaksi.


Sain tässä eilettäin sähköpostia ja tosi mielenkiintoisen käsityöhaasteen. Saa nähdä miten siitä selviydyn ..toivottavasti paljon paremmin kuin liinaprojektista. Sen enempää en kerro vielä mutta mahdollisesti jo seuraavassa postauksessa kuulette siitä. Sitä projektia varten hyppäänkin kohtapuolin  pyörän selkään ja lähden lankaostoksille.


Hyvää Viikonloppua!
t. Seijasisko ja Kanelikaveri

torstai 2. kesäkuuta 2016

Kesäterassilla

Kyllä on ollut ihanaa, kun olemme saaneet nauttia kesästä tänä vuonna jo näin varhain. 



Minulla on aika kulunut paljolti omalla pihamaalla puuhastellen ja terassilla istuskellen ja  myssyjä kutoen.


Pari sytomyssyä Italiasta ostetuilla langalla olenkin saanut valmiiksi. 



Ihan OK myssythän näistä tuli ja ainakin tarpeeseen tulevat. Tietoa sytomyssyilystä TÄÄLTÄ .


Tässä teille vielä virtuaaliset mansikanmakuiset maistiaiset! Olkaapa hyvät!

Terassiterveisin Seijasisko